Çaykur 2020 1. sürgün Mayıs Yaş Çay Ödemeleri ( paraları ) Ne zaman Ödenecek
Çaykur 2020 1. sürgün mayıs yaş çay ödemeleri (paraları) ne zaman Ödenecek sorusunun yanıtı geldi. Pandemi dönemi nedeniyle zor kararların alındığı 2020 yılı için mayıs ayı ve haziran ayında Çaykur’un yaptığı çay alımları 1. sürgün olarak sonlandırıldı. Çay çiftçisi mayıs ayına ait ödemelerinin ne zaman yapılacağını merak ediyordu.
Çaykur’dan yapılan açıklamaya göre 1. sürgün yaş çay alım ödemeleri 29-30 haziran tarihinde çay çiftçilerinin hesaplarına yatmış olacak. Çay paralarının ödeme günleri pazartesi ve salı günü olarak belirlendi. Çaykur müstahsillerden aldığı çayın bedelini her seferinde takip eden ayın son çalışma haftasında ödemeye başlıyor.
Çaykur’un haziran ayında aldığı çayın ödemesini de aynı mantık kullanılarak temmuz ayının son haftasında ödeneceği bilinmekte..

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim çay alımlarının 29-30 haziran tarihlerinde çay çiftçisine ödemelerin yapılacağını açıkladı. 2020 yılında özellikle pandemi nedeniyle sıkıntılı geçen bir dönem de çay hasadının iyi geçtiği ve Çaykur’un bu dönem de 250 bin ton çay alımı gerçekleştirdiği bilinmekte. Mayıs ve Haziran ayları olarak iki dönem de toplanan çayın 100 bin ton biraz üzerinde bir miktarının mayıs ayı içerisinde alındığı. Bu miktar çay karşılığında üreticilere toplam da 350 milyon tl ödeme yapılacağı ortaya çıktı.
Aynı şekilde haziran ayı içerisinde ise toplam alınan çay miktarının 150 bin ton olduğu, bu alınan çayın karşılığında 550 milyon tl civarında bir ödemenin temmuz ayı sonunda üreticilerin hesabına yatırılacağı tahmin edilmektedir.
Çaykur 2020 1. sürgün mayıs yaş çay ödemeleri (paraları) ne zaman Ödenecek sorusu üreticiler tarafından sıkça sorulan sorulardan biriydi. Çaykur genel müdürünün bu açıklamasının ardından sorular yanıt bulmuş oldu.
Bu yıl Gürcü çay işçileri olmadan çay toplandı
Bildiğiniz üzere bu yıl kovid 19 pandemisi nedeniyle yurtdışından geçmişte ülkemize gelen gürcü işçiler bu yıl Türkiye’ye giriş yapamadı. Çay üreticileri bu durumdan kurtulmak adına özellikle motorlu ve elektrikli çay kesme makinalarına ağırlık vererek çay üretimini tamamladı. 1. sürgün çay alımı sırasında Çaykur özellikle benzin ve mazotla çalışan çay kesme makinalarına yasak getirmişti. Önümüzde ki dönem bu yasağın nasıl kontrol edileceği de merak konusu oldu. Diğer taraftan elektrikli şarj edilebilen çay kesme makinalarında ise herhangi bir yasak bulunmuyor. Özellikle benzin ve mazotun çay bitkisi üzerinde meydana getirdiği zarar nedeniyle bu tür bir kararın alındığı söyleniyor.